Om oss

” Lokal/närproducerad honung vars smaker följer sommarens blommor och nyanser.”

Varmt välkommen till Ängdala gård-Honungsbutiken! Strax utanför Malmös yttre ringväg!

Ängdala gård har organisationsnummer 690524-4049, och har adressen Särslövsvägen 20, 212 91 Malmö.

Mailadressen är info@angdalagard.se

Telefonnummer O733-649464

Ängdala gård är ett enmansföretag som drivs av mig, Birgitta Andersson.

Efter att arbetat som tandtekniker i 20 år omskolade jag mig 2012-2013 till yrkesbiodlare i Höör. Så småningom startade jag mitt företag och efter ett tag öppnade jag även gårdsbutiken på Ängdala gård.

Min bror, Anders, brukar hjälpa mig i gårdsbutiken.

Ängdala gård verkar i och omkring Malmö. Jag har mina bigårdar i Malmö, Svedala och Trelleborg. Jag utför mer eller mindre alla uppgifter själv företaget. Från själva biodlingen. honungsproduktion, honungshantering, dvs skattning, slungning och tappning på burk till marknadsföring och försäljning. Jag bygger själv min hemsida, och har nu även börjat med internetförsäljning. Priserna som ligger på hemsidan gäller vid internetköp och kan variera jämför med priserna i själva gårdsbutiken.

Jag samarbetar med andra biodlare i min närhet bla vad gäller drottningodling.

Jag är medlem i Sveriges Biodlares Riksförbund samt Biodlingsföretagarna.

Ängdala gårds bin är av sorten Buckfast.

Historien bakom.

Min farfar var biodlare och min farfars bror var biodlare! Min farfar gick bort innan jag föddes så att han var biodlare försvann liksom bort under åren som gick. Det var först under mitt första besök på Malmöortens biodlarföreningsmöte en underbart vacker dag i juni 2010 som jag fick reda på detta, av en gammal biodlarvän till honom! Min egen farfar hade varit biodlare och man hade glömt att berätta detta för mig!

Jag visste att min farfars bror, Nibban, var biodlare när han levde. Mina föräldrar brukade köpa honung av honung. Man kan tycka att det är märkligt, men jag hade inget som helst intresse av biodling under tiden Nibban levde. Mitt intresse för biodling kom till liv ca 3 år efter Nibbans bortgång, på ett bröllop!

Mina två tidigare arbetskamrater på företaget där jag arbetade skulle gifta sig! Min bordsherre, som var ekologisk lantbrukare talade om bin och dess absoluta betydelse för mänsklighetens existens! Jag, som ändå är lantbrukardotter, hade egentligen aldrig funderat speciellt mycket på bin överhuvudtaget! Men den här herren sådde ett frö hos mig!

Vårvintern året efter gick jag biodlarkurs hos Malmöortens biodlarförening och i slutet av säsongen därefter hade jag min två första bikupor!

Vid jul 2011 var det turbolent på min arbetsplats. Företaget där jag arbetat som tandtekniker i över 20 år behövde dra ner på antalet anställda! Och i december skrev jag på mina uppsägningspapper! Men sen gick allting väldigt snabbt, som om vägen redan var utstakad för mig!

Helgen efter var det nämligen julmarknad på Jakriborg i Hjärup. Där stötte jag på en man som heter Bo-Göran Nilsson, som stod och sålde honung. Det visade sig att han dessutom var lärare i biodling på yrkeshögskolan för biodling som skulle startas upp i Höör. Jag fick en ansökan satt i min hand och jag hade tre veckor på mig att ansöka!

Jag ansökte och kom in på utbildningen!

Så i mars 2012 träffade jag mina studiekamrater från hela Sverige i Höör! Jag påbörjade därmed min väg in i en helt annan värld, med nya möten och nya kunskaper jämfört med vad jag skulle upplevt om jag fortsatt som tandtekniker!

Ibland undrar jag vad som fick mig att göra detta ganska djärva beslut att starta upp en biodling på större basis och jag har egentligen inget svar att ge! Jag bara kände att det var hit jag skulle och här är jag!